EnglishEnglish
    
17-9-2023 : ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΩΦΩΣΗΣ -ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗ  ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΩΦΩΣΗΣ -ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ  

 

Προς

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

        κύριο Άδωνι-Σπυρίδων Γεωργιάδη

 

Κοινοποίηση

Πίνακας Αποδεκτών

 

ΘΕΜΑ : ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΩΦΩΣΗΣ -ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ

 

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Είμαστε γονείς και κηδεμόνες κωφών και βαρήκοων παιδιών.

Για περισσότερα από 38 χρόνια ,στο Σύλλογό μας έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια υποστήριξης και ενσωμάτωσης των παιδιών μας στην κοινωνία. Έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν προφορικό λόγο έτσι ώστε να μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς ,να επικοινωνήσουν με ακούοντες συγγενείς και φίλους , να μιλήσουν και να γράψουν στην μητρική τους γλώσσα . Είναι μια συνεχής προσπάθεια, μια πολύ απαιτητική και δύσκολη καθημερινότητα την οποία βιώνουν τα παιδιά μας τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Η χρήση των ακουστικών και των κοχλιακών εμφυτευμάτων σε συνδυασμό με την χειλεανάγνωση  βοηθούν τα παιδιά  μας να επικοινωνούν. Η επικοινωνία είναι πολύ πιο εύκολη όταν υπάρχει μικρή απόσταση και βλεμματική επαφή μεταξύ των συνομιλούντων.

 

Η πανδημία επιβάρυνε την ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη καθημερινότητα των κωφών και βαρήκοων. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας δυσχεραίνει την επικοινωνία, καθώς αλλάζει την ένταση και την χροιά της φωνής και επιπλέον καλύπτει  τα χείλη . Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει πολύ άγχος, τρόμο, αγωνία  και  ανασφάλεια στα παιδιά μας. Ο κορονοϊός επηρεάζει ακόμη τη ζωή μας!

 

Η τεχνολογία μέσω της χρήσης κατάλληλων, ποιοτικών ακουστικών βοηθημάτων είναι σημαντικός αρωγός στην καθημερινότητα τους! Το κόστος τους ,όμως ,είναι  απαγορευτικό για τις περισσότερες οικογένειες ειδικά όταν υπάρχουν περισσότερα βαρήκοα ή κωφά άτομα σε αυτές. Η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου είναι τόσο μικρή που οι γονείς αναγκάζονται να πάρουν δάνειο προκειμένου να πληρώσουν την δαπάνη ή ακόμα χειρότερα, δεν αγοράζουν καθόλου τα ακουστικά βοηθήματα γιατί απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ,με ότι αυτό συνεπάγεται σε κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο.

 

Η οικονομική βοήθεια μέσω του επιδόματος κωφών και βαρήκοων είναι ζωτικής σημασίας για τα κωφά- βαρήκοα άτομα. Αυτό που πραγματικά είναι απορίας άξιο είναι ότι είναι το μοναδικό επίδομα που διακόπτεται από τα 18 χρόνια ή 25 χρόνια (σε περίπτωση συνέχισης των σπουδών)  μέχρι τα 65 χρόνια. Τα χρόνια αυτά είναι παραγωγικά χρόνια. Με ποιο σκεπτικό γίνεται αυτή η διακοπή; Γιατί να γίνεται αυτή η διάκριση σε σχέση με τις άλλες αναπηρίες; Η κώφωση - βαρηκοΐα είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία Η κώφωση δεν σταματά να υφίσταται ,ούτε θεραπεύεται! Πιστέψτε μας ,αν υπήρχε μια τέτοια περίπτωση θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι και δεν θα επικοινωνούσαμε μαζί σας αυτή τη στιγμή. Συμπεριλαμβάνεται ,άλλωστε, στις μη αναστρέψιμες παθήσεις στη λίστα του ΚΕΠΑ.

 

Αντιθέτως, συνεχίζει να υπάρχει αυτή η δύσκολη κατάσταση η οποία εντείνεται εξαιτίας της αγωνίας για εύρεση εργασίας ,σε μια κοινωνία με σκληρό και αδιάφορο πρόσωπο απέναντι στην αναπηρία. Θεωρούμε κατάφωρη αδικία να γίνεται διακοπή του επιδόματος.

 

Τα παιδιά μας είναι μέλη αυτής της κοινωνίας και δικαιούνται ισότιμη εκπαίδευση ,δικαίωμα στην εργασία και όχι αποκλεισμό και απομόνωση. Η κώφωση είναι μια φαινομενικά αφανής αναπηρία αλλά έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το άτομο και τη ζωή του. Ένα κράτος πρόνοιας, δικαίου και ισοτιμίας, το οποίο θέλει να έχει ευτυχισμένους και δημιουργικούς πολίτες, οφείλει να μεριμνήσει για τέτοια θέματα. 

 

Ζητούμε να επαναπροσδιορίσετε την κατάσταση και να προχωρήσετε σε νέα απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται διακοπή του επιδόματος κωφών και βαρήκοων σε καμιά ηλικία αλλά θα συνεχίζεται κανονικά εφόρου ζωής.

 

Θα θέλαμε μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εξηγήσουμε καλύτερα την κατάσταση.

 

Αναμένουμε τις ενέργειες σας και για οποιαδήποτε διευκρίνιση  και συνεργασία είμαστε στη διάθεσή σας!

 

Παρακαλούμε να απαντήσετε στο έγγραφό μας! Στο παρελθόν καμία γραπτή ή τηλεφωνική μας επικοινωνία δεν απαντήθηκε! Μην αγνοήσετε την έκκλησή μας!
 

 

Πίνακας αποδεκτών:               

 

-Γραφείο Πρωθυπουργού, κύριου Κυριάκου Μητσοτάκη

-Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Υποθέσεων, κύριου Βασίλης – Πέτρος Σπανάκη

- Γραφείο Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριου Παναγιώτη Τσακλόγλου

-Γραφείο Υπουργού Υγείας, κυρίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

-Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κυρίας Ειρήνη Αγαπηδάκη

-Γραφείο Υφυπουργού Υγείας,κύριου Μάριου Θεμιστοκλέους

-Γραφείο Υφυπουργού Υγείας,κύριου Δημήτριου Βαρτζόπουλου

-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κύριου Γεώργιου Γεραπετρίτη

-ΟΠΕΚΑ

-Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, κυρία Θεανώ Καρποδίνη

-Γραφείο Υπουργού Οικονομικών ,κύριου Κωστή Χατζηδάκη

-Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ,κύριου Νίκου Παπαθανάση

-Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

-Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία(ΠΟΣΓΚΑμεΑ)

-Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος ΟΜ.Κ.Ε

 

 

 
Alexandros Sports Center
  • Αρχαιολογικού Μουσείου 28
    54641 Θεσσαλονίκη

  • Τ. 2310-326644
  • F. 2310-326644
  • e-mail : [email protected]

Social Media

active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης
Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης