EnglishEnglish
    
Ιστορικό

Το 1985 λίγοι γονείς βαρήκοων και κωφών παιδιών, φορτισμένοι από την αγάπη για τα παιδιά τους, προβληματισμένοι από το πλαίσιο και τη λογική λειτουργίας των ιδρυμάτων αλλά και βλέποντας με διαφορετική ματιά το μέλλον των παιδιών τους, δημιούργησαν το Σύλλογο μας.

Με ομοψυχία, ρεαλισμό και αισιοδοξία άρχισαν ένα έργο με κυρίαρχα στοιχεία την πίστη τους στις δημιουργικές δυνάμεις και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών τους. Γι' αυτούς δεν υπήρχαν κωφάλαλα άτομα αλλά μόνον κωφά - βαρήκοα που με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσαν να μιλούν.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων έγιναν πολλά με πολύ αγάπη, διάθεση, κόπο και πολύ λίγα μέσα. Υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις αλλά και φωτισμένοι σύμβουλοι συνεργάτες και συμπαραστάτες με ανοιχτούς ορίζοντες.

Μέσα από την ενημέρωση, την παρατήρηση, την εμπειρία και την ανταλλαγή απόψεων με γνώστες του αντικειμένου, οι γονείς προσδιόρισαν τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν για την πραγμάτωση των στόχων τους. Αυτές ήταν:

  • Η ακριβέστερη δυνατή διάγνωση του μεγέθους και της ποιότητας της βαρηκοΐας. Γι' αυτό Θεωρήθηκε απαραίτητη η συνεργασία με εξειδικευμένους γιατρούς.
  • Η εφαρμογή του κατάλληλου ακουστικού για την προσδιορισμένη με όσο το δυνατόν ακρίβεια βαρηκοΐα.
  • Η συνεργασία με ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς με θεωρητική κατάρτιση, εμπειρία και όρεξη για δουλειά.
  • Σωστοί χώροι εκπαίδευσης, διαμορφωμένοι κατάλληλα και εφοδιασμένοι με εποπτικό υλικό.
  • Στήριξη των γονέων και γενικότερα της οικογένειας του βαρήκοου - κωφού παιδιού ώστε να μπορεί να προσφέρει έργο εκτός σχολείου τόσο σε μαθησιακό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό, με τη βοήθεια εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών.
  • Συνεργασία με ειδικούς λογοθεραπευτές σε θέματα αγωγής λόγου και βαρηκοΐας.
  • Συνεργασία με ειδικούς γυμναστές και μουσικούς ώστε τα βαρήκοα παιδιά να αναπτύξουν την αντίληψη της κίνησης και να κατανοήσουν την διαφορετικότητα των ρυθμών και των ήχων.

Ταυτόχρονα η θεωρία έγινε πράξη παλεύοντας με το χρόνο, την άγνοια, τις καταστάσεις και το καθεστώς (σύστημα). Έτσι:

  • Δημιουργήθηκαν ειδικές τάξεις ενσωμάτωσης σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, θεσμός πρωτοποριακός για τα δεδομένα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Πανελλαδικό επίπεδο.
  • Δημιουργήθηκαν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Ιο Γυμνάσιο - Λύκειο Μαλακοπής για τα βαρήκοα παιδιά που παρακολουθούν τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Δημιουργήθηκε μέσα στο σύλλογο τμήμα μέτρησης και εφαρμογής ακουστικών εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα για την υποστήριξη της σωστής λειτουργίας των ακουστικών βαρηκοΐας. (ανοιχτή παρακαταθήκη ακουστικών σε συνεργασία με ενημερωμένες και ευαισθητοποιημένες εταιρείες).
  • Δημιουργήθηκε λογοθεραπευτήριο, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του οποίου εκπαιδεύονται παιδιά από την ηλικία των 2,5 - 3 ετών.
  • Δημιουργήθηκαν ειδικά υποστηρικτικά τμήματα κινησιοθεραπείας και μουσικοθεραπείας που βοηθούν τα βαρήκοα παιδιά στην επίτευξη του στόχου της κατάκτησης της ομιλίας σαν μέσου επικοινωνίας και στην ολοκλήρωση της ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης
  • Εγκαθιδρύθηκαν άριστες σχέσεις συνεργασίας με:
  1. Τους ειδικούς γιατρούς και τις αντίστοιχες Πανεπιστημιακές κλινικές της πόλης μας.
  2. Τους εκπαιδευτικούς της δημοτικής, μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης.
  3. Τις εταιρείες κατασκευής και εμπορίας ακουστικών βοηθημάτων.

Έτσι όλα αυτά τα χρόνια, μέσα σ' ένα κλίμα οικογενειακό προσπαθούμε με αγωνία και αγώνα, με αισιοδοξία και ψυχικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε εκείνο το πλαίσιο οργάνωσης ώστε να βοηθήσουμε ποικιλότροπα τα βαρήκοα παιδιά μας, να τα εντάξουμε στη ζωή και στη κοινωνία, να αναπτύξουμε την προσωπικότητα τους, να αμβλύνουμε τις συνέπειες της αναπηρίας τους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βαρήκοων Παιδιών είναι ένα σημείο αναφοράς για νέους γονείς όπου μπορούν να απευθυνθούν, να πάρουν πληροφορίες, να "σταθούν στα πόδια τους" για να βοηθήσουν το βαρήκοο - κωφό παιδί τους. Η στέγαση της ψυχής μας και των δραστηριοτήτων μας γίνεται σε οίκημα του ΠΙΚΠΑ Χαριλάου Θεσσαλονίκης με την ευγενική παραχώρηση της ΔΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης, την φιλοξενία της οποίας εκτιμούμε βαθύτατα.




Alexandros Sports Center
  • Αρχαιολογικού Μουσείου 28
    54641 Θεσσαλονίκη

  • Τ. 2310-326644
  • F. 2310-326644
  • e-mail : [email protected]

Social Media

active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης
Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης